بشقاب پرنده ها برفرازآسمان ايران
جام جم آنلاين: همه چيز از خبري شروع شد که بيشتر شبيه يک شوخي بود. خبرگزاري دولتي جمهوري اسلامي ايران روز دوشنبه 24 فروردين ماه خبر رويت يک شيي نوراني در آسمان مشکين شهر را مخابره کرد.
شيي نوراني پرنده اي که ساعت 30/22 يکشنبه شب 23فروردين به مدت 3 دقيقه در آسمان مشکين شهر استان اردبيل رويت شده بود.
تمام خبرنگاراني که اين خبر را روي تلکس ايرنا ديدند و با لبخندي از آن عبور کردند، فکرش را هم نمي کردند که از فرداي آن روز سروکله «اشياي نوراني ناشناس» در آسمان بسياري از شهرهاي ديگر ايران هم پيدا شود: آسمان تبريز، اردبيل ، آزاد شهر، راميان ، مينودشت و حتي گنبد کاووس هم در روزهاي بعد جولانگاه بشقاب پرنده ها بود.
بعد از ماجراي رويت بشقاب پرنده در مهرآباد تهران در 29 شهريور سال 55 و عکس هاي جنجال برانگيز 2 نوجوان شيرازي و اروميه اي در سال 57، بعد از سال ها که از پديده هاي رمزآلود اين چنيني در آسمان ايران خبري نبود، آيا قرار بود نگاه همه مردم دوباره به آسمان خيره شود؛
«تازه ترين گزارش ها، از رويت شي نوراني ناشناس در آسمان تبريز، در چهارشنبه شب حکايت دارد. اين اشيا نوراني پرنده ، در شب هاي گذشته ، در آسمان آزاد شهر، اردبيل ، گنبد کاووس و مشکين شهر نيز ديده شده بودند اما تازه ترين مورد از اين مشاهدات چهارشنبه شب در تبريز اتفاق افتاد.»
«يک شاهد عيني در تبريز به خبرنگاران گفت يکي از اين اشياي پرنده را ديده که از آن نورهايي به رنگهاي سبز، قرمز و آبي ساطع مي شده است.
شاهدان ديگر مي گويند اشياي نوراني که در آسمان جنوب تبريز ديده شده اند، دو بازوي نوراني در دو سمت خود داشته اند و با سرعت کم از سمت شرق به غرب مي رفته اند.»
«تعدادي اشياي ناشناس پرنده براي سومين شب متوالي در آسمان جنوب شهر گنبد کاووس در شمال شرقي ايران ديده شده اند.
رجبعلي نيازمند، يکي از اهالي گنبد کاووس که اشياي پرنده را با دوربين ديده است گفت که اين اشيا دايره اي شکل بوده و از داخل آنها رنگ آبي منعکس مي شده.
نيازمند افزود: شي نوراني سمت راست به طرف شي نوراني مقابل حرکت کرد و پس از طي مسافتي شي مقابل بطرف پائين آمده و سپس هر دو در آسمان ناپديد شدند.»
«ساينا حق کيش ، از ساکنان منطقه وليعصر تبريز هم که اين شي را به اتفاق اعضاي خانواده اش مشاهده کرده گفت: در طرفين اين شي نوراني دو بازوي نوراني خطگونه وجود داشت.
وي افزود که اين شي از سمت شرق به غرب با سرعتي بسيار کند و غيرمحسوس در حرکت بود.»
اين آخرين اخباري بود که خبرگزاري ها در روزهاي پاياني هفته گذشته مخابره کردند. اخباري که پس از سالها اين اصطلاح را دوباره به ياد مردم آورد: بشقاب پرنده.
سالها بود که اين واژه از ذهن ها رفته بود.
بشقاب هم مگر پرنده مي شود؛ بشقاب پرنده يا همان يوفو (UFO) مخفف واژه «موجود پرنده ناشناخته (Unknown Flying Object)است. در واقع يوفو به مفهوم هر شي پرنده است که براي ناظر زميني ناشناخته باشد.
اين شي ممکن است يک ماهواره يا يک هواپيماي پيشرفته يا هر چيز ديگري باشد اما لزوما به معناي موجودي که از کهکشاني ديگر آمده نيست.
گفته مي شود اولين مورد رسمي رويت بشقاب پرنده در 24ژوئن 1947 توسط خلباني بنام کنت ارنولد گزارش داده شد.
او در حالي که هواپيماي شخصي خودش را بر فراز کوههاي کسکيد واشنگتن هدايت مي کرد با 9 شي پرنده دايره اي شکل روبرو شد.
آن زمان هواپيماهاي جت کمياب بودند و آرنولد که تصور مي کرد با چند هواپيماي جت روبرو شده از روي حس کنجکاوي زمان عبور آنها را از ميان 2 قله «رينر» و «ادامز» اندازه گرفت.
آن پرنده هاي عجيب فاصله 2 کوه را در 102 ثانيه طي کردند. وقتي آرنولد به زمين نشست و اين زمان را بر مسافت 47 مايلي بين 2 کوه تقسيم کرد به نتيجه اي شگفت انگيز رسيد.
آن پرنده ها هرگز نمي توانستند هواپيماي جت باشند چراکه سرعتي معادل 2/2 برابر سرعت صوت داشتند! در آن سال هيچ هواپيمايي حتي قادر به نزديک شدن به يک پنجم اين سرعت هم نبود.
اين ماجرا به سرعت به روزنامه ها کشيده شد و از آن زمان بود که کلمه بشقاب پرنده (UFO) به دايره المعارفها راه پيدا کرد.
از آن پس سيل گزارش هاي مشاهده اشياي ناشناخته در آسمان از سالهاي دهه 50 و 60 تا به امروز از راه رسيد.
گزارش هايي از سراسر دنيا که گفته مي شود تا به امروز تعداد آن ها (اعم از موثق يا غير موثق - رسمي يا غير رسمي ) به 4 ميليون مي رسد!
حتي برخي از اين گزارش ها را فضانوردان ارايه کرده اند و همين باعث باورپذيري بيشتر اين پديده شده. وقتي اد ميچل يکي از فضانوردان مشهور آمريکايي و ششمين انساني که به ماه پا گذاشت در يک کنفرانس مطبوعاتي گفت: «من کاملا به وجود بشقاب پرنده ها اعتقاد دارم... سوال اين نيست که آنها از کجا مي آيند بلکه مهمتر اينست که بدانيم آنها چه هستند؛» ؛ وقتي سرنشينان اسکاي لب 1 و2 و 3 هم گزارشهاي مشابهي دادند و سرنشينان اسکاي لب 2مدعي شدند به مدت 10 دقيقه ازيک يوفوي قرمز رنگ فيلمبرداري کرده اند، ديگر اکثريت مردم قانع شدند که بشقاب پرنده ها وجود دارند و زاييده تخيل انسان يا خطاي بصري نيستند.
اما آيا اين بمعناي وجود حيات فرازميني نيز بود؛
افسانه آدم هاي فضايي برخي ازمردم با ديدن شهاب ها که به سبب ورود به جو زمين و اصطکاک لايه بيروني آنها با مولکولهاي هوا مشتعل مي شوند به ياد اجسام پرنده ناشناخته يا بشقاب پرنده مي افتند.
ماهواره ها و و بالنهاي هواشناسي سرگردان هم مي توانند ما را به اشتباه بيندازند. حتي گاهي سلولهاي سطحي کره چشم مي ميرند و جدا مي شوند و در سطح خارجي آن شناور مي گردند؛ شبيه موقعي که در حال استراحت به سقف اتاق چشم دوخته ايم و مي بينيم اجسامي مقابل ما وجود دارند که با حرکت مردمک چشم به اين سو و آن سو مي روند.
به اين پديده در اصطلاح پزشکي فلوتر يا مگس پران گفته مي شود. مي شود حدس زد چند گزارش از 4 ميليون گزارش رويت يوفو مربوط به همين پديده هاي طبيعي و خطاهاي بصري باشد.
اما به هر حال همه چيز را هم نمي شود به همين سادگي ها توجيه کرد. بازمانده هاي زبانه هايي از توفانهاي خورشيدي و نظاير آن هم توجيهات ديگري براي اين پديده اند که البته پيچيده ترند. توجيهات از اين پيچيده تر و ناشناخته تر هم هست.
اگرچه يقينا هيچ توجيهي پيچيده تر، ناشناخته تر و درعين حال هيجان انگيزتر از اين وجود ندارد: موجودات فضايي!
اين فرضيه آخري نه تنها در ميان دانشمندان و محققان نجوم و کيهان شناسي طرفدار ندارد بلکه بسياري از آنان را عصبي هم مي کند.
دانشمندان براي طرفداران آدم فضايي ها استدلال ساده اي دارند: بر اساس قراين موجود هيچ گونه حياتي در منظومه شمسي وجود ندارد.
حالا حتي اگر فرض کنيم در کهکشانهاي ديگر که صدها سال نوري دورتر از ما هستند موجودات هوشمندي خم وجود دارند که به تکنولوژي سرعت نور دست يافته اند، باز صدها و بلکه هزاران سال طول مي کشد تا به زمين و منظومه شمسي ما برسند.
با اين وجود آيا منطقي است که اين موجودات پس از تحمل رنج وسختي اين سفر طولاني صرفا براي مانوردادن در مقابل چشمان ما به زمين مسافرت کنند؛!
بشقاب پرنده ها در ايران يکي از مشهورترين و معتبرترين گزارش هاي جهاني درباره رويت يوفوها مربوط به ايران است: 19 سپتامبر 1976 مطابق 29 شهريور1355.
يک افسر کشيک نيروي هوايي به نام يوسفي حوالي ساعت 12شب با چند تماس تلفني از مردم روبرو مي شود که از وجود يک شي نوراني در آسمان شميران خبر مي دهند.
اگرچه او ابتدا به مردم اطمينان مي دهد که موردي نيست و احتمالا يک هلي کوپتر در حال پرواز است ، اما تماسهاي مکرر مردم او را هم کنجکاو مي کند.
وقتي او و همکارش شاهرخي ، شي مورد نظر را در آسمان مي بينند و برج مراقبت فرودگاه مهرآباد هم وجود آن را تاييد مي کند، خلبان جعفري مامور مي شود که با يک هواپيماي جنگنده اف -4 براي بررسي سوژه پرواز کند.
خلبان جعفري شي مورد نظر را براي برج مراقبت اين طور توصيف مي کند: يک گوي درخشان به قطر حدود نصف قطر ماه که نور بنفش ، نارنجي و سفيد از خود ساطع مي کند.
خلبان سعي مي کند به آن شي نزديکتر شود اما بعد از مدت کوتاهي دستگاه هاي الکترونيکي هواپيما دچار اشکال مي شوند.
خلبان جعفري بعد از فرود توضيح مي دهد که گوي نوراني کوچک تري از گوي اصلي جدا شده و به سمت هواپيما حرکت کرده و حتي خلبان با مشاهده اين وضع تصميم گرفته گوي کوچک تر را هدف قرار دهد اما به دليل خرابي دستگاه ها نتوانسته اين کار را بکند.
اين گزارش به دلايل مختلف يکي از قابل اعتمادترين گزارش ها در مورد يوفوهاست.
هم به اين دليل که اشخاص متعددي از مردم گرفته تا خلبانان و متصديان برج مراقبت آن را ديده اند و هم به اين دليل که علاوه بر رادار برج مراقبت ، ماهواره نظامي DSP ايالات متحده هم آن را ثبت کرده.
کمتر از 2 سال بعد از اين ماجرا در تيرماه و مهر ماه 57يک پسر 16 ساله به نام جمشيد صيادپور در شيراز و فرانکلين نوري در اطراف درياچه اروميه عکس هايي از اشياي ناشناخته آسماني ثبت مي کنند که آنها هم در آرشيو عکس هاي تاريخ يوفو ها ثبت مي شود.
نگران نباشيد! معاون عمليات نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي هفته گذشته با تاکيد بر ماهيت غير تهاجمي اشياي نوراني پرنده ناشناس رويت شده در چند شهر کشور اعلام کرد متخصصان نيروي هوايي در حال بررسي گزارشهاي اين اشيا ناشناس هستند.
امير سرتيپ دوم موسوي ، در گفت وگو با ايسناگفت: اشيا پرنده ناشناس گزارش شده که در رادارهاي نيروي هوايي ثبت نشده اند، در ارتفاعي قرار دارند که تهديدي براي فضاي کشور تلقي نمي شوند.
وي با تاکيد بر اينکه نيروي هوايي به عنوان مسئول امنيت فضاي کشور، از گذشته مساله يوفوها را با جديت پيگيري کرده است ، اظهار داشت: با اينکه اين اشيا به دليل ارتفاع بالا و قرار نداشتن در برد رادارهاي نيروي هوايي ، تهديدي براي آسمان کشور تلقي نشده و امکان اقدام تاکتيکي عليه آنها نيز وجود ندارد، ولي نيروي هوايي ، تمام اين اشيا ناشناخته را ارزيابي کرده و کليه گزارشات و اخبار مربوط به مشاهده يوفوها را ثبت و بررسي مي کند.
امير موسوي با اذعان به دشواري تخمين فاصله اين اشيا از زمين خاطرنشان کرد: مساله قرار داشتن يوفوها در ارتفاع بسيار بالا بر اساس تجربه به دست آمده است ، به طوري که خلبانهايي که پس از مشاهده اين اشيا ناشناس به سمت آنها پرواز کرده اند، اين بعد ارتفاع را کاملا احساس کرده اند.
معاون عمليات نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي در پايان با ابراز اطمينان نسبت به بي خطر و بي اثر بودن يوفوهاي مشاهده شده در آسمان شهرهاي شمالي کشور، بر آمادگي کامل نيروي هوايي در دفع هرگونه تحرک هوايي خصمانه در فضاي کشور تاکيد کرد.
اين شايد به اين معنا بود که يک فرضيه در شرايط فعلي وجود ماهواره ها يا هواپيماهاي جاسوسي در منطقه است.
اما اين فرضيه چقدر مي تواند به واقعيت نزديک باشد وقتي همين چندماه قبل در همين مشکين شهر، شهري که شي نوراني اولين بار در آن ديده شد، برخورد يک شي نوراني با يک منزل مسکوني خساراتي به بار آورد و البته پيش از آن حوادث مشابهي در بابل و مرزن آباد هم رخ داده بود؛
خوشبختانه اين بار خرابي به بار نياورد! 12 دي ماه سال 82 گزارشي مبني بر برخورد يک شهابسنگ با ساختماني در يک روستاي شهرستان بابل منتشر شد.
گزارشهاي شاهدان حادثه نشان از آن داشت که اين حادثه با انفجاري مخرب با صدايي بسيار بلند، لرزش زمين ، و رويت نوري غير طبيعي درون منزل مسکوني آسيب ديده همراه بوده و به گفته شاهدان همزمان ، گويي نوراني به رنگ قرمز و با قطر حدود 2 متر در ميان حياط معلق مانده و جرقه هايي از آن به خارج پرتاب مي شده است.
در اين حادثه که به تخريب 50 درصدي واحد مسکوني منجر شده ، پسر بزرگ خانواده که پيش از سايرين به حياط منزل آمده بود نيز از ناحيه دست و صورت دچار سوختگي سطحي شد اما صدمه ديگري از سوي خانواده ساکن در منزل گزارش نشد.
ساکنان منطقه نيز تا شعاع چند صد متري لرزش زمين را احساس کردند و يکي از آنها رويت گويي نوراني را پيش از انفجار گزارش کرد.
در پي انتشار خبر اين سانحه از طريق منابع خبري داخلي و خارجي ، مراکز تحقيقاتي و دانشگاهي علاقمند به مطالعات شهاب سنگها از جمله بخش شهاب شناسي ناسا و دانشگاه شيکاگو جهت کسب اطلاعات بيشتر با مراکز نجومي کشور تماس گرفتند.
در نهايت اعلام شد که اين حادثه در اثر برخورد شيي فرازميني - نظير شهابسنگ - به وجود نيامده بلکه منشا زمين شناختي دارد.
گروه تحقيق هيچ نشانه اي از بقاياي به جا مانده از يک شهابسنگ يا حفره ناشي از برخورد آن يا هر نشانه اي که دال بر وقوع برخورد خارجي باشد پيدا نکردند.
بررسي نوع و نحوه خساراتي که به منزل وارد شده حاکي از داخلي بودن منبع انرژي عامل انفجار بود، اگرچه با بررسي دقيق سيستم لوله کشي و ساير وسايل احتمال دخالت پديده هاي عادي نظير انفجار ناشي از نشت گاز يا موارد مشابه هم کاملا منتفي اعلام شد.
پس از آنکه مساله برخورد شهابسنگ يا هر پديده ديگر (از جمله پديده هايي با منشا مصنوعي) رد شد، تيم تحقيق ايراني با دکتر آندري اولخواتو پژوهشگر روسي که سالهاست به تحقيق بر روي پديده هاي مشابه گويهاي نوراني با منشا زمين شناختي مي پردازد، تماس گرفت.
وي براي اين پديده و پديده هاي مشابه از اصطلاح «شهابهاي ژئوفيزيکي (Geophysical meteor) و يا Geometeor استفاده مي کند.
پديده اي که تا حد کمي شناخته شده و توضيحات اندکي در خصوص مکانيسم تشکيل آنها وجود دارد. دکتر اولخواتو به همراه تيم ايراني به بررسي وضعيت آب و هواي منطقه در ساعات قبل و بعد از حادثه و با استفاده از داده هاي ثبت شده در ايستگاههاي هواشناسي نزديک محل (بابلسر و قائم شهر) و بررسي تصاوير ماهواره اي که دقايقي قبل و بعد از زمان اين حادثه تهيه شده است پرداختند و مشخص شد اگرچه در زمان وقوع اين حادثه هوا بدون ابر بوده است اما بلافاصله پس از اين رخداد بر تراکم ابرها در محل حادثه افزوده شده و تغيير آب و هوايي يکي از نشانه هاي همراه پديده شهابهاي ژئوفيزيکي به شمار مي رود.
با توجه به نزديکي زمان وقوع حادثه بابل با زلزله بم و تشديد فعاليت هاي لرزه يي در ماه هاي اخير حتي احتمال ارتباط بين شهاب هاي ژئوفيزيک و فعاليت گسل ها نيز مطرح شد.
پيش از حادثه بابل در دوم خردادماه 82 گزارشي از سقوط يک شي نوراني در منطقه مرزن آباد مازندران هم دريافت شده بود.
گزارش شاهدان عيني از هوايي طوفاني خبر مي داد که در ميان طوفان و صاعقه ، گلوله اي نوراني به رنگ سپيد با سرعت به سوي دو درخت تنومند حرکت کرده و پس از برخورد، اين درختها را با صدايي بلند شکسته و به مسير خود ادامه داده است.
در پي اين حادثه اختلالاتي در سيستم برق رساني منطقه هم گزارش شد. شبيه اين حادثه در اول بهمن ماه 82 در روستايي نزديکي مشکين شهر در استان اردبيل نيز افتاده بود.
در اين حادثه نيز در يک شب طوفاني گوي نوراني با ابعادي بزرگتر از ماه کامل در آسمان ظاهر شده و پس از وارد آوردن خساراتي به يک منزل مسکوني در اين روستا، ناپديد شده بود.
اين حادثه هم باعث قطع چند ساعته برق در اين روستا شد.با توجه به اين که هر دو حادثه مرزن آباد و مشکين شهر در شرايط طوفاني رخ داده بودند، تحقيقات انجام شده وجود نشانه هايي مبني بر وقوع پديده اي موسوم به صاعقه هاي توپي (Ball Lighting) را تاييد کرد.
در يک صاعقه معمولي ، مولکولهاي هوا که در مسير تخليه بار الکتريکي قرار دارند، يونيزه شده - و به حالت پلاسما تبديل مي شوند - و در اثر اين پديده ، براي لحظاتي مي درخشند و سپس به حالت عادي برمي گردند اما در برخي شرايط خاص اين پلاسما در ساختاري کروي به دام مي افتد و در برخورد با اجرام ديگر انرژي عظيم ذخيره شده در خود را آزاد مي کند که اين آزاد سازي نيز همانند رعد و برق معمولي با صدايي بسيار بلند همراه خواهد بود.
در صاعقه هاي توپي براساس نوع گاز يونيزه شده ، گوي هايي به رنگ سفيد، قرمز يا سبز تشکيل مي شود که قطر آنها بين چند سانتي متر تا چند متر متغير است.
اين گوي ها معمولا اثر گرمايي چنداني ندارند ولي مي توانند از موانعي نظير ديوار عبور کرده و در داخل ساختمانها منفجر شوند.
گزارش هاي متعددي هم از انفجار اين گوي ها در داخل کابين هواپيماها منتشر شده است.
بشقاب پرنده هاي همسايه اما آخرين اخبار درباره رويت يوفوها در آسمان منطقه ما و کشورهاي اطراف به حدود يک سال قبل برمي گردد.
خرداد ماه سال گذشته مردم محلي در جازان واقع در جنوب عربستان ادعا کردند توانسته اند تکه پاره هاي يک بشقاب پرنده را که در اين منطقه سقوط کرده پيدا کنند.
براساس گزارش هايي که روزنامه ها در اين باره منتشر کردند، پيش از سقوط اين شي پرنده ، مردم منطقه شي اي شبيه يک بشقاب پرنده را ديده بودند که از آن نوري به صورت چشمک زن مشاهده مي شد.
حتي عبدالرحمن الاساميمي ، بخش دار محلي جازان نيز ادعا کرد شخصا اين بشقاب پرنده را ديده است که «زياد بزرگ نبوده اما باعث وحشت مردم شده است.»
هيچ خبر تکميلي درباره اين موضوع منتشر نشد.تقريبا همزمان با اين خبر، گزارش ديگري نيز از باکو مخابره شد: صدها تن از ساکنان باکو شاهد پرواز يک شي نامشخص بر فراز شهر بودند.
منابع خبري آذربايجان به نقل از شاهدان عيني گفتند، در يک آسمان کاملا صاف و بدون ابر يک لکه ي نوري بزرگ و وسيع در آسمان ظاهر شد.
اين لکه در ساعات پاياني شب به طور ناگهاني در آسمان محو شد. ظهور اين شي بر فراز آسمان باکو که شباهتي به هواپيما يا ساير وسايل پروازي متعارف نداشت ، باعث شد تا موجي از شايعه در شهر باکو و ديگر بخش ها منتشر شود.
آيا جنگ سرد هنوز ادامه دارد؛ رويت بشقاب پرنده در باکو شايد بيش از هر جاي ديگري در دنيا حرف و حديث هاي سياسي به همراه داشت.
در دوران شوروي سابق ، مرکزي به وجود آمد که مسوول تحقيق درباره بشقاب پرنده ها بود. با شکل گيري اين سازمان شايعات زيادي درباره فعاليت و زمينه ي کاري اين سازمان پديد آمد؛ اما نتيجه تحقيقات اين مرکز برچسب خيلي محرمانه خورد و تمام افرادي را که منتظر نتايج اين تحقيقات بودند، نااميد گذاشت.
بعد از رويت جسم نوراني در آسمان باکو در بهار سال گذشته بود که فواد کاظم اف ، مدير بخش لرزه شناسي فضايي و از اعضاي آکادمي اطلاعات انرژي بين المللي که يک تبعه جمهوري آذربايجان است در اين باره گفت: «امروزه برکسي پوشيده نيست که آمريکا و کشورهاي ديگر فرودگاه ها و آشيانه هاي ويژه يي دارند که در آنها اجسام پرنده يي شبيه بشقاب پرنده نگهداري مي شود و آمريکايي ها به واسطه ي داشتن فن آوري ، توانايي ساخت چنين اشيايي را دارند و اطلاعاتي نيز در اين زمينه منتشر نمي شود.»
او با تاکيد به اينکه ظهور بشقاب پرنده ها برفراز درياي خزر امري است که از اين پس بايد بيشتر شاهد آن باشيم ، گفت: «اخيرا معلوم شده که سه پايگاه هوايي در خاک جمهوري آذربايجان در اختيار کشورهاي خارجي است.
در سال 1999 نيز يک شي که بشقاب پرنده خوانده شد، در درياي خزر سقوط کرد.
در آن زمان ايران ، روسيه و آمريکا درباره اين که کدامشان به تحقيق درباره بقاياي اين شي بپردازند، به نوعي مشاجره داشتند. در آخر هم اين شي به روسيه رسيد.»
در آن روزها منابع خبري آذري چنين نوشتند که در آشيانه هاي موجود در آمريکا هم اکنون 120 به اصطلاح بشقاب پرنده وجود دارد و احتمال دارد شي ديده شده بر فراز باکو از همين بشقاب پرنده ها بوده باشد.
بالاخره که چي؛
واقعا کدام فرضيه براي توجيه وجود بشقاب پرنده ها را مي توان پذيرفت؛
پروفسور علي عجب شيري زاده ، استاد دانشکده فيزيک دانشگاه تبريز و رييس مرکز پژوهشي نجوم و اخير فيزيک مراغه با تاکيد بر اين که تا کنون هيچ مدرک مستدل علمي درباره بشقاب پرنده ها و ساير اشيا پرنده با منشا غير زميني ارائه نشده ، درباره منشائ احتمالي اين پديده ها مي گويد:
از لحاظ علمي و نجومي مي توان اين پديده را به ذرات ناشي از فعل و انفعالات شديد خورشيدي در روزهاي اخير نسبت داد.
پديده هايي نظير طوفان ها و بادهاي خورشيدي که گاه و بيگاه در سطح اين ستاره رخ مي دهد، به آزاد شدن و انتشار ذرات پر انرژي به فضاي پيرامون آن منجر مي شود.
به گفته وي ، اين ذرات در حالت عادي توسط لايه «وان آلين» جو که به عنوان سدي محافظ در برابر تشعشات مغناطيسي عمل مي کند، جذب مي شوند.
ولي در برخي مواقع ، اين ذرات با عبور از جو به صورت پرتوهايي نوراني در آسمان رويت مي شوند که نمونه اي از آن شفق هاي قطبي هستند که معمولا در مناطق قطبي زمين تشکيل مي شوند ولي احتمال بروز آن ها در ساير مناطق هم وجود دارد.
پروفسور عجب شيري زاده درباره ادعاي رويت کنندگان پديده ناشناس اخير مبني بر تشعشع پرتوهاي رنگي مختلف در پيرامون اين اشيا گفت: در مواقعي که ميزان رطوبت جو زمين زياد باشد، تشعشعات خورشيدي همانند منشور عمل کرده و طيفي از رنگ هاي متنوع را ايجاد مي کند؛ بنابراين اگر بخواهيم توجيهي نجومي براي پديده هاي گزارش شده اخير ارائه دهيم مي توانيم آن را به بروز شراره بزرگ خورشيدي در 8 آوريل (حدود يک هفته قبل) نسبت دهيم.
او ادامه مي دهد: البته ماهواره هايي هم براي مقاصد خاصي از قبيل زمين شناسي ، هواشناسي و يا جاسوسي در فضا حرکت مي کنند که نور آنها قابل ديدن است.
و البته در پايان اذعان مي کند: موضوع بشقاب پرنده ها اگرچه با معيارهاي نجومي مطابقت نمي کند، اما پرونده آن بسته هم نيست.
خب ، شما آيا مي توانيد از مجموعه اين حرف ها به نتيجه قطعي برسيد؛ واقعا کدام فرضيه ها را مي شود پذيرفت؛ اين البته انتخاب شماست.
منبع:جام جم